Zapremine namirnica ili „Koliki spremnik mi treba za 3 kg brašna?“

Htjeli biste urediti napokon tu špajzu, ali onako, pravo. I da bude dugotrajno, a ne da nakon tjedan dana opet izgleda kao da niste ništa radili. A već ste to, sigurna sam, bar nekoliko puta pokušali. U čemu je zapravo tajna dobro organizirane ostave?

Organizirana ostava znači organizirani obroci, manje stresa u kuhinji i (uglavnom) zdravija prehrana. Kad na to dodate i rjeđu kupovinu (jer napokon vidite SVE što imate), i automatski i uštedu novca – ne treba vam bolja motivacija da je napokon dovedete u red.

Ne volim raditi znanstvenu fantastiku od organizacije: ona je jednostavna i treba biti jednostavna ako poštujete neka osnovna načela. Ima ih nekoliko, a u ovom tekstu ću se detaljno pozabaviti pretakanjem namirnica u spremnike – treba li to činiti ili ne, koji su spremnici idealni za koju namirnicu i, konačno: kolike su zapremine kojih namirnica.

Zapremine namirnica

I sama sam (nekad davno, prije ovog teksta) kupila spremnik za brašno u koji nije stao niti kilogram brašna. Ili onaj u koji ne stane pakiranje čokolina. A tek one čokoladne kuglice ili cornflakes za koji mi se čini da treba spremnik veličine pola moje špajze da ih spremim? Uglavnom, been there, done that.

Upravo zbog toga sam složila ovu detaljnu listu namirnica tako da vam se niiiikad više ne dogodi da bacate novce kupujući pogrešne spremnike. Pitate se zašto jednostavno mjere nisam prepisala negdje s interneta, sigurno postoje već ovakvi članci…

Sad ću vam reći… zato što sam u svakom članku nailazila na drugačiju zapreminu iste namirnice, nećete vjerovati! Ne znam kako su oni mjerili, ali znam kako sam ja i sad ću i vama reći pa ne morate nigdje dalje tražiti:

Kad prebacite namirnicu u spremnik, dobro ga izlupkajte sa svih strana i par puta lupite o čvrstu podlogu kao da vam nije baš drag. Tako namirnica bolje sjedne i izbaci se višak zraka. Ja sam to učinila za vas za sve ove namirnice tako da si možete samo isprintati i krenuti u šoping. Nema na čemu.

Nisam mjerila obujam školski – pomoću vode i menzure – iz prostog razloga što nisam htjela uništiti tako puno namirnica. Smatram da će ovaj način i za potrebe kupovine odgovarajućih spremnika, biti sasvim dovoljan.

Što se tiče vrste spremnika, pitanje koje se uvijek postavlja je treba li kupovati plastične ili staklene spremnike. Jasno je, staklo je ekološki bolje rješenje. Međutim, kupujete li pametno i kvalitetnu plastiku, takvi spremnici mogu trajati godinama. Nije zanemarivo ni to što je staklo teže od plastike, pa računajte s tim ako mislite skladištiti velike količine namirnica u staklo – moglo bi biti nespretno i teško. Štogod  odlučili, obratite pažnju na poklopac koji mora dobro „dihtati“ kako bi vam namirnice ostale dugo svježe.

I savjet za kraj: ako vas brine rok trajanja namirnica kada ih prebacite u spremnik, jednostavno ga zalijepite ispod spremnika, a isto tako možete izrezati i upute za pripremu s originalnog pakiranja i zalijepiti ih sa stražnje strane spremnika. That’s it! Uživajte u presipavanju!

Zapremine namirnica